27 novembris 2011

Burbage & Hathersage Moors (Sheffield)













Category: SYO Regional Event
Map/area: Burbage & Hathersage Moors (Sheffield)
Organiser: SYO
Country: England
Discipline: Blue
Uz zemes tā būtu vētra, bet kalnos tas bija vienkārši vējš, kuram ceļā netraucēja ne koki, ne mājas, tikai pāris simti orientieristi, kuri vējā un akmeņos mēģināja palikt uz abām kājām :) Spēcīgo vēju jau izbaudīju ceļā uz sacensību centru, kad ar riteni pieveicu tādu kāpumu par kuru kauns pat nebūtu Tour de France meistariem! Šo open moorland apvidu jau biju iepazinis pirms gada. Kalnu pļavas nav mans mīļākais apvidus, bet šoreiz uzmanību piesaistīja fakts, ka distancē būs iekļauta mikro orientēšanās! Jāpamēģina kas tas ir, jo nekad neesmu veicis šo orientēšanās disciplīnu.
Pirms starta pat varēja pamēģināt ar mazu warm up kartīti paksriet pa smalki izzīmētajiem akmeņiem. Starta vieta iekārtota starp klintīm aizvējā, kas mazliet paglāba no vēja. Uz 1. kp bez problēmām tik pa taciņu, bet skatos ka 2. kp kartē nav... jāgriež kartes otra puse un nu jāsāk mikro orientēšanās 1:2000 mērogā. Priekšā pilns ar akmeņiem un jau redzami vairāki kontrolpunkti. Uzlieku virzienu un samērā precīzi nonāku pie 2. kp, arī uz 3. kp daudz nelasu karti un pa ceļam neskatos visus tos akmeņus, dodos tik virzienā. 4. kp jau pa gabalu redzu pie kura akmeņa tam jābūt. Uz 5. kp arī uzlieku virzienu un skrienu... nonāku pie akmeņa un punkta ar numuru 214... man vajag 213, paskrienu uz priekšu, ieskatos kartē un saprotu to ka nesaprotu neko. Visapkārt akmeņu jūra, bet man nav ne jausmas kur es kartē atrodos, pieskrienu uz dullo pie vēl dažiem punktiem ar domu ja nu ir manējais... nav. Esmu pilnībā pazaudējis kontaktu ar karti.
Stāvu un brīnos, skatos kartē, skatos uz akmeņiem, ieskatos leģendās... opā, nr. 214 ir bijis mans 6. kp, tātad 5. kp ir turpat nedaudz pa kreisi. Protams tagad bez problēmām paņemu gan 5. gan 6. kp. 3:30 minūtes zaudētas, uz 7. kp nevar vairs tādas muļķības pieļaut, uzlieku virzienu un pa ceļam piefiksējot katru lielāko akmeni, samērā veiksmīgi nonāku līdz punktam. Attālumu šādā mazā mērogā vēl joprojām nespēju izjust, arī skrienot uz 8. kp it kā virzos precīzi, bet nav pārliecības cik lielu attālumu esmu veicis, jāaspstājas. Punktu izceļ divas kundzītes :) 9. kp pa vienkāršo, nu jāatgriežas pie normālās orientēšanās, jāgriež karte atpakaļ uz 1:10000 mērogu. 10. kp akmeni jau var redzēt no 9. kp. atliek tikai nokļūt līdz tam. Uz 11. kp nenoturēju virzienu un aptuveni 1 minūte zaudēta lēkājot pa viršiem. Uz 12. kp bez problēmām gar diviem izteikti lieliem akmeņiem, sāku skriet uz 13. kp, bet neredzu kur ir pats punkts, jāloka karte vaļā, wow normāls garais etaps. Mazliet jāpasoļo izdomājot labāko variantu, lielo kalnu aploku pa labo pusi un tālāk praktiski pa līniju gar mežmaliņu un cauri mežam, kur var beidzot redzēt pamatu zem kājām, jo tajās pļavās skrien un domā vai neieleksi kādā bedrītē, jo zālē un viršos nekas zem kājām nav redzams. Visi šie punkti - 13. 14. 15. 16. un 17. kp tiek paņemti bez problēmām, ar baudu skrienu pa mežu. Uz 18. kp sanāk diezgan stulbs līkums, ieraudzīju priekšā citu punktu un droši zinot ka tas nav manējais, tāpat aizskrēju līdz viņam. Uz 19. kp uznāca nenormāls izsalkums, nekad iepriekš orientēšanās distancē nebija tā gribējies ēst kā šobrīd :))) laikam agrās brokastis, kalnu riteņbraukšana un slodzīte pa kalniem un akmeņiem bija jūtami atņēmušas enerģiju. Nezinu vai tieši ša iemesla dēļ, bet pusetapā uz 19. kp pēkšņi attapos ka nezinu kur kartē atrodos :) Sanāca lieks 2 minūšu līkums, mmm... uz 20. kp atkal jāpārslēdzas uz mikro-o. Nepārslēdzos... pilnīgi pazudu jeb completely lost! Tagad skatoties Garmin ceļu redzu ka punktam esmu pagājis vien pāris metrus garām pa otru pusi īstajiem akmeņiem. Skrēju/gāju tik uz priekšu ar domu ka priekšā redzamie akmeņi ir manējie, punkts arī bija pie viņiem, bet protams ne ar man vajadzīgo numru.
Nu tik sākās murgs, škiet apskraidīju vēl kādus 7 vai 8 kontrolpunktus, neviens nebija manējais un nekādi nevarēju noteikt pie kura no akmeņiem kartē esmu. Ieraudzīju ka vienā no punktiem atzīmējās Stuart Fraser, metu kaunu pie malas un jautāju lai parāda kur atrodamies. Labi, tagad zinu kur esmu un uz kuru pusi jāvirzas uz manu punktu, bet... atkal nekā, netrāpīju. Tā muļājoties starp akmeņiem, bieži vien nācās dzirdēt vārdiņus kas sākas ar F burtu :) ne man vienīgam galīgi neveicās ar to mikro-o. Beidzot nonācu pie punkta ar nr. 203, kas pirmajā mikro-o aplītī bija mans 7. kp... viss, tagad uz kompasa noliku precīzu virzienu un gāju uz punktu... atkal netrāpīju :) bet šoreiz no otras puses vismaz sapratu kurš ir man vajadzīgais akmens. BEIDZOT, pēc ne vairāk un ne mazāk kā 10 minūšu nevajadzīgām darbībām biju atradis to sasodīto 20. kp, vārda vistiešākajā nozīmē - ATRADIS! Pēc šādas kļūdas kaut kā vairs nebija iedvesmas orientēties, uz 21. kp atkal neizjutu attālumu un tikai nonākot pie sava 8. kp sapratu ka esmu pa tālu. 22. un 23. kp tika paņemti salīdzinoši veiksmīgi. 24. kp atkal garais etaps pāri visam akmeņu laukam, konkrēti jau bija izbesījusi šitā mikro orientēšanās. Loģiski ka punktā netrāpīju un pieskrēju pie cita punkta. Ko darīt? Neko, uzkāpu uz viena no akmeņiem :) un meklēju sakritības dabā un kartē... ieraudzīju ka lielais akmens pa labi no manis varētu būt tas pie kura ir 25. kp. Uzminēju, un nu droši varēju doties uz 24. kp un pēc tam tik pat droši uz 25. kp. Pēdējais punkts vēl normālajā o-kartē, protams ka sakļūdījos tā uz pusotru minūti :) manas domas vairs nebija pie orientēšanās. Finišs visai mokošs pa viršiem un beidzot varēju nopūsties, 6.2 km (Garminā 8.2 km) garo distanci biju pieveicis ar rezultātu 1:25:54 un loģiski ka ieņēmu visai zemo 25. vietu no 43 dalībniekiem. Ko lai saka, pirmā iepazīšanās ar mikro orientēšanos neizvērtās visai patīkama, kopumā kļūdās salasīju 23 minūtes... iespaidīgi! Tagad kad salīdzina abas kartes tajā mikro-o apvidū, jāsaka paldies karšu zīmētājiem ka parastajā 1:10000 kartē netiek tik sīki iezīmēti pilnīgi visi akmeņi kas ir dabā un kas attēloti 1:2000 mikro-o kartē.
Mazliet esmu saslimis ar geocaching un atpakaļceļā uz mājām tika atrasti vēl 5 jauni. Viens geo bija īpaši iespaidīgs, nācās kā jaunībā kāpt brangā kokā, lai atzīmētos :)

3 komentāri:

Andis Ozols teica...

Žēl ka blogger serveris ir kaut ko pārveidojis un ar Internet Explorer kartes vairs nevar aplūkot orģinālizmērā. Caur Mozilla Firefox vismaz vēl ir iespēja ar peles labo taustiņu palielināt karti līdz orģinālajam lielumam.

Paulo teica...

Šitā jau citādāka micro-o. Šī drīzāk parastā orientēšanās krietni samazinātā mērogā :) ar īsto micro-o Tev vēl būs jāiepazīstas-man šķiet ka daudz inčīgāka.

Andis Ozols teica...

All courses from Short Green upwards will incorporate one
or two sections of Micro-O on a new large-scale map surveyed and drawn by Oli Johnson – an excerpt is below.
Nav iemesla neticēt Oli, ka šī nebija micro-o bet parasta o, ja tajā mazajā laukumiņā atradās 30 kp viens pie otra. Šis variants ir daudz interesantāks, kad obligāti ir jāatrod pareizais kp, nevis tas variants ar soda minūtēm, kad uzsvars ir uz ātrumu nevis precizitāti ;)